Health Signs your body gives you should never ignore

0
36

Our Body Giving Signs That Must Not Be Ignored-

 

Our body is a magnificent machine. When things go wrong, it doesn’t shut off without warning, instead, it sends us health signals letting us know that something needs to be fixed. All we need is to understand those signals.

 

Vitamins and minerals are essential nutrients as they perform 100s of role in the body. But the truth is that most people mindlessly pop multivitamin tablets without knowing what their body is really deficient in.

But the amazing part is that whenever you are deficient in a particular vitamin or mineral your body gives a whole bunch of signs and signals.

 

HERE ARE THE MOST COMMON SIGNALS AND NATURAL WAYS TO FIX THESE DEFICIENCIES-

 

 

1.Cracking sound in joints-

Do your knees pop when you bend them. Or joints of your arm crack often.

If yes then this is a sign of “Calcium deficiency”. Of course, we know how important calcium is to maintain strong bones and teeth.

Low calcium levels over a period of time can lead to arthritis.

 

Solution-

first thing first, do not waste your money on buying calcium dose tablets. Instead of include milk and milk products like cheese, paneer(fresh cheese), curd etc along with peanut butter in your diet.

However, the most effective way to fulfill calcium deficiency Is to have a pinch of Calcium carbonate in curd on an empty stomach. If need be, curd can be replaced with water. Have it 2-3 months daily and it will do what these synthetic tablets can never do.

2.If your gums bleed while brushing or even while eating or your tongue often gets ulcer and cuts-

These are the signs of deficiency of vitamin C in the body. Bleeding gums while brushing is common and many people ignore this signal. What happens at the cellular level is that even your arteries are bleeding. Make sure you act on it as it can aggravate and lead to more serious vascular issues.

Solution-

With vitamins C equal to that in 20 oranges, the best way to fulfill the vitamin C deficiency in the body is to include Indian gooseberry(Amla) in your diet. Amla can be consumed throughout the year in the form of juice, powder, candy, pickle, boiled.

Other good sources of vitamin C are lemons guava, oranges, capsicums etc.

3.weak brittle nails, peeling cuticles, dry and very rough hair or premature hair-fall-

These are clear indications that your body is suffering from a deficiency of Biotin.

The most common reason for deficiency of Biotin is the regular consumption of raw eggs. Raw eggs have a bacteria called salmonella that creates an imbalance in the digestive system.

Biotin is made by the body using certain friendly gut bacteria

Whenever there is an imbalance in the digestive system, our body is unable to produce biotin due to which the symptoms come up.

Solution-

the best way to increase biotin production is to increase the gut-friendly bacteria and there isn’t any better probiotic food than curd. Have it empty stomach with 1 tsp of jaggery powder mixed in it.

Other alternatives are pickles and apple cider vinegar.

4.Small white specks or marks on the nails.

If you have such white marks on the nails it is a clear indication that your body is craving for Zinc.

Zinc deficiency is very common among people who eat sweets made of refined grains like cakes and pastries.

Even though zinc is a trace mineral it is very important for both men and women.

Zinc is essential for the production of testosterone. So low zinc means low testosterone which leads to slow beard growth, low muscle mass, fatigue and even sexual immaturity.

In women, zinc deficiency during pregnancy can negatively affect the fetus and the mother.

Solution-

To fulfill zinc reduce your intake sweets and pastries. Increase consumption of nuts, seeds, lentils, legumes in your diet.

Deficiency of vitamin B in the Body

 

1.Cracked corners of heels, bloodshot eyes, an ulcer on lips or cracking corners of the mouth- vitamin B2 deficiency.

2.horizontal lines on nails or suffering from wandering eyes- Vitamin B1 deficiency

3.Brown nails- vitamin B12 deficiency

4.Redness around nose, cheeks and forehead-  vitamin B6 deficiency

 

The deficiency of vitamin B is very common and often linked to the problems of skin, hair, digestive system. People deficient in vitamin B are more prone to body pains, anxiety and depression. The major reason for the deficiency for Vitamin B is poor food choices.

Solution-

Stop eating Pizza, Burger, Donuts, Chips, Biscuits

waffles etc.

So what to eat? Eat the homemade food include sprouts In your diet and your body will take care of the rest.

 

 

5.pale face, nails turning white or dull lips a bad sign for body- 

These are the alarming signals of deficiency of Iron and low level of haemoglobin in the body.

Iron and haemoglobin are interlinked as iron are essential for the production of blood.

Solution-

the best way to reduce iron deficiency in the body is to start using iron utensils for cooking food or boiling milk etc, it may sound primitive but trust me it works.

Beetroots, carrots, corns, apple, pomegranates are very helpful in improving the haemoglobin level.

6.Vertical ridges on nails, loss of eyebrows or puffy eyes-

The root of the problem is the Thyroid.

The thyroid hormone regulates the metabolism and the way the body utilize carbs fats and proteins

 

Solution-

Eat wholesome home-cooked food and regular exercise

7.Rough nails, poor night vision-

If you suffer from these then your body is Vitamin A deficient.

Vitamin A deficiency could be due to congestion in the liver. Even after regularly eating vegetables, some people face vitamin A deficiency as their liver does not have enough bile to break down and absorb Vitamin A from the vegetables.

 

Solution-

Vitamin being fat-soluble, Ghee and butter should be included in the diet.

8.Regular body cramps- 

deficiency of vitamin E. it can be cured by massaging your body with almond oil. You can even mix Almond oil a tsp In milk at night.

 

Basically for every internal activity going inside the body has some signal outside. My intention is not to make you panic about the certain nutrient deficiency but just to make you aware.

These small deficiencies when not acted upon may lead to something big. at the same our body is very intelligent it takes care of small deficiencies here and there.

We need not panic. We need not depend on synthetic tablets. All we need to do eat a well balanced, homely diet as much as possible

Also visit our blog on fitness-http://wzz.25e.myftpupload.com/tips-on-how-skinny-guys-can-gain-muscles-gain-weight-in-30-days/

 

 

Also visit for more info –https://www.realbuzz.com/articles-interests/health/article/7-health-symptoms-you-should-never-ignore/